Finansijsko savetovanje

Da li pametno upravljate svojim finansijama? Da li se u vezi sa tim konsultujete sa nekim ili odluke donosite sami? Da li su zaposleni u bankama jedini stručnjaci iz oblasti finansija?

Ukoliko ova i slična pitanja danas postavite ljudima u Srbiji, uglavnom ćete dobiti odgovore koji vas upućuju na banku kao finansijsku instituciju. Ovo ukazuje na činjenicu da naši ljudi upravljanje finansijama svode na savet gde da:

  • podignu kredit pod povoljnim uslovima,
  • oroče novac sa minimalnom kamatom na štednju,
  • obezbede niže troškove održavanja tekućeg računa ili
  • obezbede dozvoljeno prekoračenje po računu (dozvoljeni minus).

U suštini, upravljanje finansijama ne treba posmatrati samo kroz oblast bankarstva. Upravljanje finansijama je mnogo složeniji, dugoročniji i sveobuhvatniji posao.

Kada želite da dobijete savet u vezi sa zdravljem, obraćate se lekaru. Ukoliko gradite kuću ili renovirate postojeću, kontaktirate i savetujete se sa građevinskim inženjerima ili arhitektama. Na isti način treba posmatrati i svoje finansije.

Šta je, zapravo, finansijsko savetovanje?

Kada vam je potrebna pomoć ili savet u vezi sa načinima kako da raspolažete, uvećate ili obezbedite sigurnost vaših novčanih sredstava, najbolje je da se obratite ekspertu iz te oblasti, a to je finansijski savetnik. Dakle, finansijsko savetovanje je svaka preporuka ili smernica sa ciljem da se potencijalni klijent edukuje, informiše ili usmeri u vezi sa određenim proizvodom ili serijom proizvoda.

Finansijski savet može biti profesionalan – tj. da klijent izabere stručnjaka iz oblasti finansija i da plati uslugu analize i predloga rešenja (ili kupi proizvod) ili amaterski, na određenim Internet blogovima, vebinarima ili forumima.

Zahvaljujući razvoju tržišta, tehnologije i osavremenjavanju domaće ekonomije, na našim prostorima postoje stručnjaci koji vam mogu dati odgovore na sva pitanja i rešiti dileme u vezi sa vašim sadašnjim i budućim „finansijskim zdravljem“.

Finansijski savetnik će na osnovu individualnog pristupa sagledati šta je to čime potencijalni klijent raspolaže i šta želi da postigne. Na osnovu tih analiza, savetnik će zajedno sa klijentom naći najbolji način za ostvarenje dugoročnih ciljeva i planova. Čime se bavi finansijski savetnik i koje su njegove glavne osobine, detaljno smo opisali u blogu „5 razloga zašto vam je potreban finansijski savetnik.

Kako funkcioniše finansijsko savetovanje?

Kroz mnogobrojne primere u svom okruženju svako se može uveriti da, kada se radi o ličnim finansijama, nikako se ne bi trebalo rukovoditi primerom komšije, rođaka, prijatelja ili kolege, jer je svaki život (svaka porodica) priča za sebe. Kao takva zaslužuje i zahteva poseban pristup, detaljnu analizu i jedinstven predlog rešenja.

U vezi sa pitanjima upravljanja ličnim i porodičnim finansijama ne postoji jedinstven recept, a samim tim ni univerzalno rešenje. Svako je uslovljen svojim mogućnostima i ima lične planove kojima treba prilagoditi dostupne opcije iz oblasti štednje, investiranja i osiguranja.

Da bi predloženo rešenje bilo efektivno i efikasno, potrebno je da se zasniva na relevantnim podacima. Najbolja moguća kombinacija trenutnog finansijskog stanja, želja i budućih ciljeva omogućiće uspešno kreiranje i realizaciju finansijskog plana. Ukoliko je predloženo rešenje zadovoljavajuće za potencijalnog klijenta, saradnja iz oblasti finansija može da započne. Svakako, jedna od osnovnih uloga finansijskog savetnika jeste da klijentu ponudi optimalno rešenje u skladu sa njegovim životnim ciljevima.

Kada je pravi trenutak da zatražite uslugu finansijskog savetovanja?

Bez obzira na to koliko godina imate, koliko novca zarađujete, kakav vam je porodični status i kakvi su vam životni planovi, pravo vreme da se konsultujete u vezi sa svojom finansijskom budućnošću upravo je danas.

Neki od vas su:

  • u svojim dvadesetim godinama, počinju da zarađuju ili planiraju da kupe svoju nekretninu ili automobil,
  • već u tridesetim godinama, roditelji su i žele da obezbede svojoj deci kvalitetno školovanje na najboljim univerzitetima,
  • u četrdesetim i pedesetim godinama i žele sebi da omoguće lagodan život u penziji.

Bez obzira na to u kojem ste životnom dobu i šta očekujete od godina koje su pred vama, finansijsko savetovanje će vam pomoći da sve svoje ciljeve ostvarite na optimalan način.

Finansijsko savetovanje za pravna lica

A šta je sa vama koji ste vlasnici preduzetničkih radnji ili firmi? Izrada vašeg finansijskog plana zahteva poseban pristup.

Trebalo bi sebi prvo da postavite nekoliko pitanja:

  1. Šta radite sa viškom likvidnih sredstava koja vam neće biti potrebna u poslovanju u kraćem ili dužem vremenskom periodu?
  2. Da li ćete ih ostaviti na računu u banci bez ikakve kamate, a na raspolaganju za besplatno korišćenje od strane banke?
  3. Da li ćete ih oročiti na kratak period uz minimalnu nadoknadu?

Ne deluje baš stimulativno, jel’ da? Na sreću, kroz potencijalnu saradnju sa nama možete otkriti da postoje mnogo povoljniji i pristupačniji modeli raspolaganja novčanim sredstvima uz više nego zadovoljavajuću kompenzaciju i prinos. Mi vam možemo predočiti jednu od najpovoljnijih solucija koja odgovara vašem vidu poslovanja. Više informacija na stranici „Keš fond – da vaš novac vredi više“.

Ako vam je tekst koristio, predlažemo da iskoristite mogućnost i besplatno se posavetujete u vezi sa vašim „finansijskim zdravljem“. Pogledajte detaljno i šta smo sve u mogućnosti da vam ponudimo – i kontaktirajte nas da zakažete sastanak!