Klub mladih investitora

Kada je pravi trenutak da svoje dete pošaljem u prodavnicu kako bi kupilo par namirnica? Koliko da mu izdvojim za džeparac? Da li moje dete zna pravu vrednost novca? Kako da naučim svoje dete šta su finansije i koliko su bitne za čitav njegov život?

Koliko vas je sebi postavilo ova pitanja barem jedanput u životu? Verujemo da puno vas traga za odgovorima na ova i slična pitanja.

Od rođenja pa do svoje osamnaeste godine većina dece dobija novac od familije, rođaka, prijatelja i skoro sav taj novac potroši se na igračke i stvari koje vremenom deca prerastu i izgube značaj za njih. Umesto da decu učimo da potroše sav novac, kroz finansijsku edukaciju možemo ih naučiti da jedan deo sačuvaju i investiraju za bitne životne odluke. Verujemo da će vam deca jednog dana biti zahvalnija na ispravnom savetu i izgradnji pravilnog stava prema novcu i njegovoj vrednosti. Na ovaj način i kroz Klub mladih investitora, deca na vreme mogu stvoriti sliku o tome šta znači brinuti o sebi i svojim potrebama.

Šta je Klub mladih investitora?

U pitanju je potpuno nova, objedinjena i jedinstvena koncepcija štednje i investiranja na finansijskom tržištu Srbije. Sredstva se investiraju na ime maloletnog deteta i ono se pojavljuje kao vlasnik investicionih jedinica, odnosno akcija najvećih svetskih kompanija. Dakle, od malih nogu dete stiče udeo u vlasništvu uspešnih i profitabilnih svetskih kompanija. Na ovaj način, dete se može postepeno edukovati i učiti šta znači biti deo finansijskog tržišta. Vremenom dete i samo može pratiti kako njegov novac raste i kako sebi obezbeđuje sigurniju budućnost.

Novac u fond mogu uplaćivati roditelji, tetke, strine, bake, dede ili bilo koje drugo punoletno lice uz saglasnost roditelja, dok je dete jedini vlasnik investicionih jedinica i samo ono može raspolagati novcem i to kada postane punoletno. Dakle, dete postaje isključivi vlasnik novca sa navršenih 18 godina.

Šta za dete znači jedan ovakav program?

Ukratko, učešće u ovom program detetu, kroz kontinuiranu edukaciju, izgrađuje:

  • Odgovoran odnos prema novcu
  • Razumevanje finansijskog trgovanja i štednje

Radi postizanja pravilnog odnosa dece prema novcu, njegovoj vrednosti i značaju, sa edukacijom i upoznavanjem potrebno je početi od najranijeg detinjstva. Poželjno je da dete što ranije shvati i prihvati činjenicu da je neophodno imati na raspolaganju određena finansijska sredstva za ispunjavanje njegovih ideja i želja.

Što ranije dete počne da prikuplja novac, da raspolaže njim na produktivan način i po mogućstvu da ga umnožava, pre će doći do svog cilja, ma koliko on veliki bio.

Ukoliko dete vidi sebe kako poseduje određenu sumu novca, u njemu se može stvoriti želja da njime i pametno raspolaže u budućnosti. Samo uz kontinuiranu finansijsku edukaciju dece, možemo obezbediti da taj novac sačuva svoju vrednost i vremenom dobija na količini – da novac raste zajedno sa detetom.

Opšte je poznata činjenica da se lakše troši i razbacuje novac koji nismo zaradili. Ako dete od malih nogu naučimo da novac ne troši samo za igračke i slatkiše, već da ga može sačuvati i umnožiti za svoje bolje sutra, teško da će ga tako lako potrošiti. Potrebno je da naučimo dete da se odgovorno odnosi prema novcu.

Koliko sve prethodno navedeno može doprineti poboljšanju vašeg porodičnog budžeta u godinama kada su sredstva za dečje školovanje i osamostaljivanje najneophodnija? Treba li o ovome uopšte i diskutovati?

Kada dete od malena nauči da čuva novac i da postoji mogućnost da sačuvani novac i umnoži, roditeljima i sebi će olakšati odluke u vezi sa fondom za školovanje ili započinjanjem privatnog biznisa.

Kada početi sa Klubom mladih investitora i dečjeg finansijskog obrazovanja?

Od rođenja, tj. evidentiranja deteta u matičnu knjigu rođenih. Iako deca postaju svesna vrednosti novca tek sa polaskom u školu, vi imate šansu da svojoj deci od malih nogu date priliku da uče, stvaraju i postaju odgovorni prema sebi i prema vama. Kada porastu sami će se starati o sebi, a onda ćete im samo povremeno pružati podršku i pomoć kada zatreba.

Mi smo tu da vam pomognemo na tom putu. Organizujemo dečja druženja i edukativne interaktivne radionice, na kojima će se upoznati sa bitnim činjenicama u vezi sa ostvarivanjem potencijalnog uspeha iz oblasti finansija.

Budite među prvima koji će svojoj deci pružiti šansu za finansijsku edukaciju od najranijeg detinjstva. Kontaktirajte nas da za vaše dete osmislimo najbolji investicioni paket i otpočnemo edukaciju prilagođenu njihovom uzrastu.