Fond za školovanje

Savremeni svet se razvija brže nego ikada u svim aspektima života. Od svake naredne generacije zahteva se da prati tehnološki razvoj, da drži korak sa novitetima i kontinuirano stiče veštine koje ranijim generacijama nisu bile dostupne (a možda ni neophodne). Naravno da želimo da nam deca budu deo globalnog razvoja, a to zahteva kvalitetno i savremeno školovanje.

Školovanje u inostranstvu

Cene školarina na najprestižnijim evropskim i svetskim univerzitetima i školama oduvek su bile visoke i shodno tome, mali je procenat roditelja koji svojoj deci može da ih priušti.

St Clare’s, Oxford – cena boarding škole po godini iznosi oko 42.600 GBP (letnji kamp engleskog jezika od 2.800 GBP za dve nedelje)

Lyceum Alpinum Zuoz College – cena boarding škole po godini iznosi oko 80.600 CHF (letnji kamp engleskog jezika od 4.700 CHF za dve nedelje)

Prvih sto mesta na čuvenoj „Šangajskoj listi“ najbolje rangiranih svetskih univerziteta zauzimaju univerziteti iz Amerike, Velike Britanije, Švajcarske, Francuske, Nemačke… Na prvom mestu je Harvard i to već punih 19 godina. Poređenja radi, Univerzitet u Beogradu, kao najznačajnija i najstarija ustanova visokog obrazovanja u Srbiji, u 2020. godini rangiran je između 401. i 500. mesta na „Šangajskoj listi“. Univerzitet u Kragujevcu iz oblasti kliničke medicine takođe se našao na „Šangajskoj listi“ gde je plasiran između 201. i 300. mesta.

Postoje saznanja da je još u starom Rimu Marko Aurelije, rimski car i stoički filozof, finansijski pomagao školovanje i obrazovanje uopšte. Danas, najrazvijenije zemlje sveta ne žale novac kada je u pitanju investicija u obrazovanje. Takođe, sve velike svetske kompanije doniraju novac u obrazovanje u zemljama gde su osnovane i gde posluju. Situacija u Srbiji, po pitanju stipendiranja i doniranja u obrazovanje još uvek nije toliko zaživela, kao u zapadnim zemljama. Na godišnjem nivou u Srbiji se stipendira veoma mali broj talenata, koji su prevashodno zabeležili vrhunske rezultate na prestižnim svetskim takmičenjima. Mišljenja smo da je to ipak nedovoljno…

U Srbiji, uprkos činjenici da je studenata sve manje i manje, ohrabruje činjenica da se procentualno sve više svršenih srednjoškolaca odlučuje za akademske studije. Srpski studenti mogu da biraju između državnih, privatnih i inostranih fakulteta i univerziteta. Svake godine, nekoliko hiljada studenata iz Srbije svoje obrazovanje nastavi na nekom od evropskih ili američkih univerziteta.

Koliko košta obrazovanje u Srbiji?

Teško je izračunati pravu cifru, jer su potrebe i navike dece različite i razlikuju se od grada do grada. Stručnjaci iz Instituta za razvoj i inovacije sproveli su istraživanje da ukupni troškovi obrazovanja u Srbiji, počev od predškolskog obrazovanja pa do kraja studija iznose oko 35.000 EUR. Od navedene sume, najviše novca se potroši tokom studiranja (oko 40%). Kako u svojim izjavama navode, ovim su obuhvatili troškove formalnog (školarine, stipendije, krediti, studentski domovi) i neformalnog obrazovanja (privatni i dodatni časovi). Dobar deo ovih troškova ide na teret države, ali sa dve prosečne plate u Srbiji i ako uzmemo u obzir da deca studiraju van mesta rođenja, roditelji moraju da žive na najštedljiviji mogući način.

Koliko košta studiranje u Srbiji?

U Srbiji školovanje za najbolje studente je besplatno i pada na teret republičkog budžeta. Samofinansirajuća kategorija studenata, na Beogradskom univerzitetu, u proseku mora da izdvoji od 500 od 2000 EUR za školarinu u toku jedne godine studija. Cene školarina na privatnim fakultetima u Srbiji kreću se u proseku oko 1500 EUR.

Na prethodno pomenute cena školarina u Srbiji treba dodati i troškove života i lako ćemo izračunati koliko novca nam je potrebno za akademsko školovanje naše dece. Uzimajući u obzir sve navedeno, ipak školovanje dece u Srbiji daleko je jeftinije u odnosu na školovanja dece u razvijenim zemljama sveta.

Kako da se vaše dete upiše na neki od najboljih univerziteta?

Studiranje u inostranstvu, uz sve napore i podsticaje od države i kompanija, i dalje je skupo (izuzev Slovenije, Italije i Norveške). Krajnju cenu školovanja prevashodno određuje zemlja i mesto gde se pohađa školovanje i rangiranje obrazovne ustanove, a i to da li ste domaći ili strani student (studiranje za strane studente zna biti skuplje i do 10 puta u odnosu na domaće). Kada sve ovo znamo, postavlja se pitanje kako da naša deca studiraju na najprestižnijim svetskim univerzitetima?

Prvi odgovor je preko stipendije. Postoje razne vrste stipendija i studijskih programa u svetu, a našoj deci ostaje samo da uče (ili treniraju) i da budu najbolja. Treba znati da obično stipendije ne pokrivaju punu cenu školarina. Kada na to dodamo da dvadesetogodišnjaci imaju i život van školovanja, ne ostaje im ništa drugo nego da svoj studentski budžet dopune zaradom od „studentskih poslova“. Na ovaj način talentovana i radna deca mogu sebi obezbediti kvalitetno obrazovanje.

Drugi odgovor je kroz fond za školovanje ili obrazovanje. Ovaj način zavisi isključivo od nas, roditelja, a na detetu je da ima želju za obrazovanjem i dobre radne navike.

Šta je, tačno, fond za školovanje?

Kako bismo našoj deci omogućili najbolje moguće obrazovanje i stvorili dobru osnovu za dalji razvoj, potrebno je obezbediti značajna finansijska sredstva. Ne postoji puno zemalja gde je obrazovanje besplatno. Shodno tome, kao i u većini zapadnih zemalja gde roditelji planiraju finansijska sredstva za školovanje dece i u Srbiji to treba da postane navika.

Kada je pravi trenutak za početak izdvajanja novčanih sredstava u ove svrhe?

Čim počnete sa planiranjem da postanete roditelji. Zašto? Zato što od tog trenutka, pa do momenta kada vaše dete izabere sferu interesovanja, imate najduži period tokom kog možete postepeno izdvajati novac kako bi mu omogućili kvalitetno školovanje.

Poslednjih godina sve veći broj mladih iz naše zemlje odlazi na školovanje upravo na prestižne univerzitete i sa njih izlaze kao stručnjaci u oblasti za koju su se školovali. Zamislite situaciju da vaše dete sa svojih 18 godina pokaže sposobnost i želju da se usavršava u nekoj sferi interesovanja, a vi, kao roditelj, niste u mogućnosti da to i finansijski podržite? Niko ovo ne bi voleo da mu se desi, jel’ da?

Značaj fonda za školovanje

Složićete se da je jedna od najvažnijih uloga roditelja da svom detetu obezbedi bolju budućnost pruživši mu mogućnost da se razvija, usavršava i postane bolja verzija nas samih. Zašto postavljati sebi pitanje kada započeti sa izgradnjom te bolje budućnosti? Zašto odlagati tako nešto uz izgovor da ima još dosta vremena, da će se samo po sebi rešiti ili fokus prebaciti na rešavanje drugih finansijskih izazova?

Uzmite budućnost vaše dece u svoje ruke i omogućite im najbolju moguću verziju života. Time ćete i sebi priuštiti lepši život u poznim godinama. Ima li većeg zadovoljstva nego pored sebe gledati ostvarenu i zadovoljnu odraslu decu, svesni da ste vi doprineli tome? Biće vam neizmerno zahvalni i ponosni na vašu odluku.

Kako najlakše obezbediti sredstva u fondu za školovanje?

U prvom trenutku potrebna suma za čitav period školovanja može izgledati prevelika i nedostižna. Međutim, investiranjem novca kroz akcijske investicione fondove iskoristićete nove investicione mogućnosti i vaš novac plasirati u akcije najvećih svetskih kompanija. Investitori možete biti lično vi (roditelji) ili vi u ime vaše dece (kroz Klub mladih investitora).

Prinosi na uplate su povoljniji od klasičnih oblika štednje, a sredstva se stalno akumuliraju, čak i kada uplate prestanu. Uplaćujte redovno ili povremeno, uz dinamiku uplate i iznosa koji vama odgovara.

Mi ćemo vam dati primer kako možete da, kreiranjem fonda za školovanje, kroz akcijski investicioni fond, obezbedite značajna novčana sredstva za školovanje vaše dece:

Predviđeni iznos investicije:

17.280,00 EUR

Godine investiranja:

18 godina

Mesečni iznos uplate:

80 EUR

Očekivana vrednost investicije na kraju:

33.500,00 EUR

*Projekcija očekivane vrednosti investicije po isteku perioda investiranja je INFORMATIVNOG KARAKTERA i izračunata je sa očekivanim prosečnim prinosima na godišnjem nivou.

Hajde da zajedno otvorimo fond za školovanje vašeg deteta i time doprinesemo izgradnji njegove lepše budućnosti. Osim toga što ćete detetu obezbediti bolju budućnost, naučićete ga kako da odgovorno upravlja novcem i daćete mu primer koji može preneti na buduće generacije. Kontaktirajte nas još danas za obezbeđivanje sredstava za dalje školovanje vašeg deteta.